Bombers

Bombers

Històricament associàvem el treball dels bombers sols a incendis, però la societat actual requereix d’estos professionals per a serveis tan variats com recerques, rescats, accidents de trànsit o qualsevol altre tipus d’emergència.

En la província de Castelló la Diputació de Castelló gestiona el servei de bombers a través del Consorci Provincial de Bombers de Castelló (CPBC). El Departament de Bombers de Diputació. 134 municipis de la província estan consorciats al servei, mentre que la capital, Castelló, disposa del seu propi cos dependent de l’Ajuntament.

El primer parc de bombers professionals s’hi va inaugurar en 1988 a Benicarló ( Parc de Baix Maestrat) i des d’eixe moment, el CPBC ha evolucionat professionalitzant el servei i ampliant els seus recursos, fins arribar als quatre parcs professionals de l’actualitat: Baix Maestrat, Plana Alta, Plana Baixa i Alt Palància. Ubicats estratègicament, cobrixen les àrees amb major densitat de població i ofereixen una resposta en emergències ràpida i eficaç. Cada parc s’hi encarrega d’una àrea operativa, per incloure de forma efectiva els 134 municipis als que hi donen servei.

Els bombers professionals del CPBC compten amb una alta preparació personal, uns equipaments tècnics en contínua actualització i una formació permanent. Tot açò fa d’estos efectius els millors per atendre qualsevol situació d’emergència. Realitzen a més un gran treball en matèria educativa amb els ciutadans i especialment amb grups vulnerables com xiquets i majors, per a que sàpiguen anticipar-se i previndre riscs i emergències.

Bombers Voluntaris

Països com Estats Units, Alemanya, França o Portugal destaquen per comptar amb els majors cossos de bombers voluntaris del món. La Junta Nacional de Cossos de Bombers de Xile està formada íntegrament per bombers voluntaris, a Estats Units i França més del 70% dels bombers són voluntaris i a països com Alemanya, Àustria o Austrlia eixa xifra hi supera el 90%.

El CPBC va ser un dels pioners a Espanya en introduir en la seua estructura la figura dels bombers voluntaris com complement a l’estructura de bombers professionals. Un model mixt que a nivell operatiu ha resultat molt positiu per millorar l’atenció a les àrees geogràfiques de la província amb menor densitat de població, reduint el temps de resposta, i treballant conjunta i perfectament coordinats amb els efectius de bombers professionals.

El primer parc de Bombers Voluntaris, el d’Espadà-Millars ubicat a Onda, es va posar en marxa en 1990. A l’actualitat, el Consorci Provincial de Bombers de Castelló hi compta a més amb altres quatre: Maestrat-Alcalatén, Els Ports, Alt Maestrat i l’Alcalatén. L’objectiu: millorar el servei, reduir el temps de resposta i ser més eficaços a tots els racons de la província, especialment a xicotets municipis de zones rurals on la densitat de població i per tant el número de serveis és molt menor. També són un pilar fonamental en la tasca de prevenció, participant activament a totes les campanyes del CPBC.

Unitats Especials

En 1989, el CPBC hi va crear un servei pioner: les Unitats Especials. És l’únic servei de Bombers de la Comunitat Valenciana amb tres unitats especials: rescats de muntanya, rescat aquàtic i recerca i salvament, amb 20 especialistes a cada unitat.

Unitat de Rescat de Muntanya

Castelló és la segona província més muntanyosa d’Espanya. La Unitat de Rescat de Muntanya (URM) del Consorci Provincial de Bombers de Castelló, actua en qualsevol emergència ocorreguda en este medi natural, des de búsquedes de desapareguts en llocs de difícil accés, fins a serveis per accidents en la pràctica d’activitats de muntanya, com escalada, barranquisme o espeleologia.

Unitat de Rescat Acuàtic

La Unitat de Rescat Aquàtic (URA) està formada per bombers experts en busseig i patronatge de vaixells. Està especialitzada en rescat de víctimes a aigües obertes, aigües tancades, pantans, llacs, rius, barrancs i pous. Una resposta ràpida i eficaç per a la província de Castelló, un territori de més de 120 quilòmetres de costa on hi practiquen multitud d’activitats en el medi aquàtic. En rescats marítims, s’hi actua en base als protocols establerts junt a Salvament Marítim, organisme estatal que ostenta estes competències.

Unitat de Rescat i Salvament

La Unitat de Rescat i Salvament està formada per bombers especialitzats en la recerca el rescat i el salvament a l’entorn urbà, i l’actuació en grans incidents que impliquen el moviment de càrregues de gran tamany, com accidents de trànsit pesat, ferroviàries o aeris. També a edificis col·lapsats amb persones atrapades o desaparegudes, o estructures afectades.