Secció forestal

Secció forestal

En 1996 el CPBC hi va fer història a la Comunitat Valenciana al crear la primera secció específicament destinada a l’àmbit forestal. Des d’eixe moment, el seu objectiu és protegir el ric patrimoni forestal de la província de Castelló.

Patrimoni forestal

Més de 400.000 ha forestals, una orografia complexa i pics de fins a 2.000 metres d’altura. La nostra missió: protegir el ric patrimoni forestal d’una de les províncies més muntanyoses d’Espanya.

Conveni forestal

La Generalitat Valenciana ostenta la competència en matèria d’extinció d’Incendis Forestals a tota la Comunitat Valenciana. En la província de Castelló, des de 1994 existeix entre l’administració autonòmica i el CPBC la Comanda de Gestió dels Mitjans Forestals, per la que el Consorci Provincial de Bombers de Castelló assumix la gestió dels mitjans humans i materials en la lluita contra incendis forestals a la província de Castelló.

En primera línea

El CPBC compta amb 12 Parcs Rurals d’Emergència propis, integrats a la Secció Forestal i que constitueixen les bases de 12 de les 15 Unitats de Bombers Forestals de la Generalitat Valenciana assignades al CPBC. Les tres restants estan a bases provisionals. En estiu s’hi reforça amb altres 3 fins arribar a les 18. El CPBC també hi disposa d’una base aèria a Castelló, dotada d’helicòpter i d’una de les dues unitats de Bombers Forestals Helitransportades que la Generalitat hi té assignades al CPBC. La segona unitat està situada en instal·lacions pròpies de Generalitat a la localitat de Tírig.

Per terra i per aire

Els incendis forestals són una de les emergències que requereixen una major mobilització de mitjans i un engranatge de logística, coordinació i comandament més complex. El CPBC disposa d’una estructura perfectament organitzada per fer front a estes emergències a través de la seua Secció Forestal, encarregada de gestionar l’operatiu i coordinar tots els mitjans, tant els propis del Consorci, com de la Generalitat o de qualsevol de les agències externes que hi poden ser mobilitzades. Els mitjans i sistemàtiques d’actuació estan contínuament adaptant-se a la realitat forestal de la província. Una realitat marcada pel clima mediterrani i els efectes del canvi climàtic, l’abandonament de les terres de cultiu, i l’augment de les vivendes i de l’activitat humana en les denominades àrees d’interfase urbana-forestal. Tot això fa que els incendis forestals siguen una de les emergències probables més complexes en la nostra província.

La prevenció i l’autoprotecció

La prevenció és una de les claus en la lluita contra els incendis forestals. Per això, el departament de Bombers de Diputació realitza campanyes informatives entre els ciutadans de la província, tant per evitar un incendi com per minimitzar les seues conseqüències i saber autoprotegir-se.

Les Brigades de Mitigació de Riscs i Emergències

En 2016, la Diputació de Castelló, a través del seu Departament de Bombers, el CPBC, projecta la creació d’una nova unitat de la Secció Forestal, que realitze treballs durant tot l’any a l’àmbit forestal amb l’objectiu de minimitzar els danys a la població en situacions d’incendis forestals i altres riscs meteorològics com ara les pluges torrencials. Un any després i fruit de la col·laboració entre la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana naix la Unitat de Brigades de treball en Mitigació de Riscs i Emergències, amb 16 brigades distribuïdes a tota la província i gestionades a través de la Secció Forestal del CPBC. Entre els seus treball hi figuren la creació de franges de seguretat a zones d’interfase, la neteja de barrancs al pas per zones urbanes o infraestructures concretes, o la creació de zones de seguretat per intervindre en incendis.

Distribució d’Unitats de Bombers Forestals assignats al CPBC

UBF amb base en parc rural d’emergència CPBC

UBF amb base provisional

UBF de reforç

UBF helitransportada

Base d’avions Air Tractor