Els bombers del Consorci Provincial de Castelló es formen en noves tècniques de rescat d’èquids

Els bombers del Consorci Provincial de Castelló es formen en noves tècniques de rescat d’èquids

Els bombers del Consorci Provincial de Castelló han dut a terme el “I Curs de Rescat en Èquids en Emergència”, organitzat pel Consorci i la Fundació Llorca de Medicina i Cirurgia Equina, i que ha tingut lloc en els Serveis Centrals del Consorci. El curs ha sigut impartit pel bomber Jim Green, del departament de bombers d’Hampshire, el Regne Unit, amb una dilatada experiència en el tema rescate de grans animals, molt especialment d’èquids.

El Consorci de Bombers té entre les seues missions el rescat animal i, entre la varietat de fauna que atenen cada any, es troben èquids, com els cavalls, que a vegades pateixen contratemps com a caigudes a zones rurals de difícil accés, en punts d’aigua com a séquies, o accidents en els vehicles en els quals viatgen, ja que la carretera AP-7 és zona de transport habitual d’èquids, entre ells els d’importants competicions internacionals.

Per això, el Consorci ha realitzat este curs que perfecciona i implementa les tècniques de rescat, sempre complexes ja que els efectius del Consorci tracten en tot moment de mantindre al màxim el benestar animal. En la formació han participat bombers del Consorci i veterinaris amb activitat d’urgències a la província de Castelló, a fi de desenvolupar noves tècniques de rescat i millorar la coordinació entre bombers i personal sanitari, un treball en equip que resulta vital en esta classe d’intervencions. 

També han participat els bombers de la Generalitat de Catalunya, concretament del seu Grup de Rescat en Activitats Especials, GRAE, que han aportat el dummy, una rèplica de cavall articulat necessària per a estos entrenaments. Entre altres simulacions, els assistents al curs han hagut de donar resposta a situacions com el rescat d’un cavall caigut a una rasa o la intervenció en un accident de trànsit que afectava un cavall.

Entre els formadors, s’ha comptat també amb el cirurgià veterinari d’Edimburg, el doctor Eugenio Cillan, que ha mostrat la seua experiència en estes tècniques, i en àrees com l’estabilització del cavall i la seua sedació o anestèsia en aquells casos que el requerisquen, com durant l’elevació mitjançant grua o helicòpter, o l’excarceració del cavall d’un remolc o camió accidentat. També ha assistit el professor de la Facultat de Veterinària de Saragossa, Antonio Romero, i el veterinari portugués Joao Crespo.