Balanç del CPBC enfront de la borrasca Filomena

Balanç del CPBC enfront de la borrasca Filomena

La borrasca Filomena ha sigut un dels episodis meteorològics més rellevants de les últimes dècades, en agranar pràcticament tota Espanya tenyint-la de blanc fins i tot en cotes poc freqüents. 

Així ha succeït també a la província de Castelló, on la neu ha fet acte d’aparició a principis del mes de gener en gran part del territori, i arribant fins a cotes molt més baixes de l’habitual. 

Davant aquesta situació, el Consorci Provincial de Bombers de Castelló ha desplegat un important dispositiu de mitjans humans i materials per a fer front a totes les incidències derivades del pas de la borrasca que ha estat activat durant 11 dies consecutius, amb més de 200 efectius diaris, 18 màquines llevaneu, 8 vehicles saler, vehicles especials de rescat com la moto de neu i el ATV dotat d’erugues, la Unitat de Rescat de Muntanya i la Unitat de Maquinària i Logística.

A més el dispositiu s’ha anat reforçant conforme s’intensificaven les incidències. Així, la Unitat de Maquinària Pesada i Logística va passar de les 5 màquines inicials a prop de 25. També es van reforçar les tones de sal, passant de les 250 tones inicials a les 450, que proveïen tant a les màquines saler del Consorci com als municipis de la província que el pogueren requerir. Per a això últim, es van disposar partides específiques en formats manejables de 25 kg perquè els Ajuntaments pogueren fer ús de les saques que necessitaren en els 16 punts habilitats en tota la província.

En total, el Consorci Provincial de Bombers de Castelló ha atés un total de 336 serveis derivats de la borrasca Filomena. S’han dut a terme 174 rutes de neteja de vials que inclouen 80 municipis i uns 40.000 habitants. A més s’han realitzat 118 serveis d’obertura d’accessos a granges i masies i altres infraestructures sol·licitades pels Ajuntaments, i 38 serveis de salvament, especialment de conductors atrapats per la neu o persones que requerien ajuda mèdica urgent, així com trasllats per a rebre tractaments de diàlisis. També s’han efectuat 6 serveis de retirada d’una important quantitat d’arbres caiguts per efecte de la nevada que tallaven carreteres i pistes forestals.

Per part seua, l’Agrupació de Voluntaris de Protecció Civil de Diputació, integrada en el dispositiu del Consorci, ha fet tasques logístiques de trasllats de proves PCR i de vacunes contra la Covid-19, en rutes entre els ambulatoris de pobles afectats per la nevada i els centres hospitalaris de referència. D’aquesta manera, l’agrupació ha contribuït al fet que la lluita contra la pandèmia no es vera interrompuda a causa de la borrasca, en dies en què la meteorologia i la pandèmia han presentat un escenari especialment complicat per a la província.